Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Concert Koszika și lectură din opera lui Alexandru Macedonski la Stagiunea „Eufonii” de la Muzeul Literaturii Române

15 martie 2019  19:00 - 20:00

Stagiunea de jazz și literatură „Eufonii la MNLR” va continua vineri, 15 martie 2019, de la ora 19:00, printr-un nou concert-eveniment, invitați să concerteze fiind solista Koszika alături de chitaristul Szasz Csaba, doi artiști extrem de apreciați pe scenele transilvănene pentru tonicitatea prestațiilor live.
Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, rezervarea fiind esențială. RSVP la adresa rezervari.ucimr@gmail.com
Evenimentul va marca, totodată, împlinirea a 165 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Macedonski, autor care a influențat fundamental evoluția literaturii române moderne. Va citi din opera lui Alexandru Macedonski una dintre stră-strănepoatele sale, Irina Macedonski. Cu acest prilej, publicul este invitat să viziteze Muzeul Național al Literaturii Române pentru a descoperi numeroase obiecte și documente inedite care au aparținut autorului cuvintelor: „Poezia nu va fi decât muzică şi imagine, aceste două sorginţi ale ideii.”
Stagiunea „Eufonii la MNLR” este un proiect al UCIMR inițiat cu scopul de a promova creativitatea autorilor români de jazz și literatură, desfășurându-se în perioada februarie – aprilie în spațiul emblematic al Muzeului Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, aproape de Biserica Albă).
Concertul face parte din proiectul ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de UCIMR și Primăria Sectorului 1 prin Centrul Cultural.

Despre Koszika
Koszika este o apariție ce s-a remarcat în ultimii ani pe scenele transilvănene alături de band-ul său din care face parte și chitaristul Szasz Csaba. Muzica lor eclectică cuprinde numeroase influențe prin ritmuri funky și disco, armonii jazz cu elemente de drum and bass și motive folclorice.

Piesele lor proprii și reinterpretările a câtorva melodii celebre redau gusturile variate ale membrilor trupei. Împreună au câștigat numeroase premii, iar solista este triplă laureată la concursuri consacrate de jazz. „Trupa se savurează cel mai bine LIVE!” – spun cei care au participat în nenumărate rânduri la concertele Koszika.

Despre Alexandru Macedonski
„Poezia, artele, precum şi preţuirea lor, depind exclusiv de acuitatea simţuală, căci numai ea este creatoare în domeniul intelectual.”
„O literatură trebuie să inoveze dacă vrea să trăiască şi să fie puternică.”
La 14 martie 1854, în urmă cu 165 de ani, s-a născut Alexandru Macedonski, scriitorul vizionar care avea să influențeze fundamental evoluția literaturii române moderne. „A scris în vers liber înainte să existe termenul, a scris SF înainte să apară genul consacrat, a scris un scenariu de film înainte să se afirme cinematografia în lume (1911), a scris despre sublim şi despre simţuri când literatura noastră era doar descriptivă, a abordat un stil anticalofil înainte să fie teoretizat mai târziu în perioada interbelică. A inovat în tehnică narativă printr-un roman poetic, senzual şi interdisciplinar; a condus sugestia poetică până la esenţe prin arta simbolismului, devenind primul scriitor român care se inspiră din viaţa vibrantă a oraşului și a trăirilor intelectuale. A scris o literatură «aşa cum alta n-a mai fost» şi i-a reuşit pe deplin.
Alexandru Macedonski a fost un etalon de eleganţă şi nonconformism, un spirit boem, un estet îndrăgostit de viaţă, un om al epocii sale, un optimist irecuperabil care şi-a pus toată încrederea în generaţiile următoare. A fost un iscusit manager cultural care a condus o revistă şi o societate cu mii de membri, un om de ştiinţă, un spirit altruist, un om care credea în solidaritate, în tot ce e sublim şi nobil. Un om care credea în iertare, în iubire. Pentru toate aceste lucruri, Macedonski trebuie recitit.” Irina Macedonski

Detalii

Data:
15 martie 2019
Timp:
19:00 - 20:00