Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

“Mircea Roman-30 de ani de sculptură”

20 decembrie 2019  18:30 - 21:00

Vineri, 24 ianuarie, ora 18.30, Centrul Cultural al Sectorului 1 organizează finisajul expoziţiei marelui artist Mircea Roman, desfasurata in cadrul proiectului Galeriei UNU, un proiect dedicat artei şi cetăţeanului. O ultima ocazie de a admira lucrarile monumentale expuse in holul Primăriei Sectorului 1 si de intra in posesia unui catalog al expozitiei.


Primăria Sectorului 1 vă invită să vizitați expoziţia “Mircea Roman-30 de ani de sculptură”, găzduită în spaţiile restaurate ale monumentului istoric cunoscut sub numele de Primăria Sectorului 1.
Vineri, 20 decembrie 2019, ora 18.30, Centrul Cultural al Sectorului 1 organizează expoziţia marelui artist Mircea Roman, eveniment ce prilejuieşte şi inaugurarea Galeriei UNU,un proiect dedicat artei şi cetăţeanului.

Expozița va fi deschisă publicului larg în perioada 21 decembrie 2019- 20 ianuarie 2020, în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 10.00-18.00.
”(…)Mircea Roman este chiar viața de fiecare zi încremenită în formele cele mai neașteptate, pentru că oamenii săi ciopliți în lemn concurează oamenii adevărați, ciobiți, zgâriați, doformi, parcă întorși din nenumăratele și durereoasele lor loviri de muchiile existenței cotidiene. Pentru că Mircea Roman este un artist care se confundă cu subiectele sale.
Și totuși, o expoziție Mircea Roman în sediul Primăriei Sectorului 1 este un mare eveniment. Pentru el, pentru primărie și pentru oraș. După ce a fost dezafectată, consolidată și restaurată vreme de un deceniu, Primăria Sectorului 1 se redeschide și către oamenii lui Mircea Roman, și către cetățeni. Într-un fel, sculptura lui Mircea Roman se întoarce la oamenii din care s-a inspirat. Și bucureștenii care au călcat holurile primăriei, fără să realizeze, se transpun în expresiile artistului.

Nu avem parte de o tăiere de panglici dintre cele însoțite de cântările unui sobor. Arta unui spirit tăcut și îngândurat a intrat pe holurile primăriei restaurate și este gata să-i primească pe bucureșteni. Întâlnirea cu lucrările sale pe holul unei primării ar putea să șocheze. Pentru cetățeanul apăsat de nevoile sale e ca și cum s-ar întâlni cu înfășații mumificați din piramidele egiptene. Omul însingurat, chinuit de suferințe, seamănă cu aceste lucrări, dar și cu bipedul încruntat și furios de pe trotuare. Omul trist și omul violent, omul însingurat și omul stors de stres și revolte, are acum expresiile sale cu pretenții la eternitate.

Această expoziție va inaugura un ciclu de manifestări similare, o galerie de artă care să calmeze, să oglindească sau să tempereze pulsațiile unui București din ce în ce mai nebun. Galeria UNU” – Cornel Nistorescu

 

 

Detalii

Data:
20 decembrie 2019
Timp:
18:30 - 21:00
Eveniment Categories:
,