Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

“Un Patrimoniu pentru generatii”

16 iulie 2020 - 20 iulie 2020

Primăria Sectorului 1 a Municipiului București, prin Centrul Cultural al Sectorului 1, în colaborare cu Academia Română, organizează în data de 16 iulie 2020, începând cu orele 11.00, în Aula Bibliotecii Academiei Române, din Calea Victoriei 125, simpozionul „Un patrimoniu pentru generații”, proiect cultural care are ca scop promovarea patrimoniului consolidat al Sectorului 1, din perioada interbelică, demonstrând rolul acestuia în dezvoltarea societăţii românești.

Despre arhitectura, istoria și importanța edificiilor de patrimoniu din Sectorul 1, vor susține prezentări în cadrul simpozionului, Prof.dr. Acad. Răzvan Teodorescu, vicepreședintele Academiei Române, Prof. Dr. Arh. Augustin Ioan, Prof. Dr. Arh. Mihaela Criticos, Prof. Dr. Arh. Tiberiu Florescu și primarul Sectorului 1, Dl. Dan Tudorache.

Simpozionul este urmat de vernisajul expoziției: „Arhitectura Capitală, Bucureștii în căutare de sine”, ce poate fi vizitată în perioada 16-20 iulie 2020, în incinta Bibliotecii Academiei Române.

Expoziția „Arhitectura Capitală, Bucureștii în căutare de sine” își propune să prezinte ”Bucureștii” prin câteva dintre edificiile sale reprezentative, creațiile marilor arhitecți români interbelici și postbelici care au trăit și au creat în București, să prezinte sursele formale și teoretice ale arhitecturii moderne autohtone, în scopul de a atrage atenția asupra patrimoniului existent și, adeseori, neglijat

Prin lucrările expuse se vor regăsi trei direcții principale, diferite, dar care, prin modul de prezentare par a se afla într-un dialog, într-o polenizare încrucișată oferind astfel un anumit șarm spațiului și o identitate locală construcțiilor:
1. Construcția identitară, de la Mincu și Școala Națională, până astăzi, trecând prin perioada interbeli

că, până la resurgența temei identității în contemporaneitate;
2. Modernismul, de la proiectele de avangardă ale lui Marcel Iancu sau Horia Creangă și până astăzi, inclusiv, exemple relevante din perioada comunistă;
3. Referințele neo-clasice, eclectice și de modernism clasicizant (stripped-modernism).

Fiecare clădire emblematică ridicată în Bucurestiul ultimelor secole are povestea sa. O poveste care, odată cunoscută, dezvăluie valoarea reală a patrimoniului bucurestean.

În Bucurestiul de astăzi, cu un habitat „stresat” cu lucrări arhitecturale încropite grăbit și, deseori, lipsite de discernământ, cultura arhitecturală este liantul semnificativ al gesturilor edificate responsabil.

Patrimoniul cultural bucurestean este o resursă comună şi un bun al tuturor, dorindu-se a fi păstrat pentru generaţiile viitoare, iar protejarea sa este o responsabilitate comună a noastra.

Este istorie, este memorie, este o parte din cei ce au fost, o parte din noi si trebuie sa fie o parte din cei ce vor veni.

Clădiri, colțuri ascunse de cartier, povești si amintiri, imagini ale locului în care se trăiește de sute de ani. Este istoria pe care am aflat-o de la cei dinaintea noastra și trebuie să rămână istoria ce o vom povesti copiilor noștrii. Depinde doar de noi.

Impreuna putem descoperi orasul, impreuna il putem proteja pentru noi. Pentru noi toti.

Este casa ta, este orasul nostru, ”Un patrimoniu pentru generații”

PRIMARIA SECTORULUI 1 isi doreste astfel sa traga un semnal de alarma si sa se implica in protejarea si reabilitatea unor cladiri de patrimoniu de o inestimabila valoare, cladiri aflate in patrimonial cultural al Sectorului 1.

Campanie dezvoltata de Primaria Sectorului 1 prin Centrul Cultural al Sectorului 1.

 

Bucureștiul, așa cum îl cunoaștem astăzi, este capitala est-europeană cu cele mai numeroase monumente de arhitectură modernistă.

Arhiectura secolelor XIX – XX este parte integrantă a efortului de constituire a unei identități naționale complexe, cu referințe explicite pe latinitatea poporului român și influențe bizantine care își pun amprenta pe arhitectura de cult.

Unul dintre elementele arhitecturale ale perioadei interbelice,  cu cele mai multe povești și clădiri de patrimoniu este situat chiar în inima ”Bucureștiilor”. Este  artera alcătuită din două segmente unite între ele, care poartă numele a două personalități remarcabile ale istoriei naționale: Nicolae Bălcescu și Gheorghe Magheru și care leagă două piețe centrale ale Sectorului 1: Piața Universității și Piața Romană.

În cadrul proiectului ”Un patrimoniu pentru generații”, Primăria Sectorului 1, prIn Centrul Cultural al Sectorului 1,  vă invită să urmăriți povestea acestei artere, spusă de Acad. Prof. Dr. Răzvan Theodorescu.

Detalii

Începere:
16 iulie 2020
Se termină:
20 iulie 2020
Eveniment Category: